Prawdziwa włoska pizza na Podlasiu?

Prawdziwa włoska pizza na Podlasiu?

Co decyduje o tym, że mamy do czynienia z pizzą, jakiej nie powstydziłby się rodowity Włoch? To pizza na cienkim cieście, z niewielką ilością dodatków, obowiązkowo z przepysznym sosem pomidorowym, mozzarellą oraz bazylią. Typowa Margarita jest pizzą, którą zjemy w każdej pizzerii we Włoszech. Serwują ją również lokale w Polsce, czego przykładem jest pizza z Białegostoku, sprawdź https://www.pizzadominium.pl/lokale/bialystok-atrium-biala!

Ciasto jest podstawą

Tym, co decyduje o charakterze prawdziwej włoskiej pizzy jest jej ciasto. Istnieje wiele różnych rodzajów pizzy i automatycznie sposobów jej przygotowywania. Zawsze jednak podstawą jest ciasto na bazie drożdży. Potrzebna jest do niego mąka typu włoskiego, oznaczona kodem 00, którą można kupić i w Polsce. Ponadto woda, oliwa z oliwek i sól morska.

Ciasto na pizzę należy wyrabiać ręcznie, bez wałka, dobrze napowietrzając je. Dzięki temu porcje ciasta na pizzę urosną, będą elastyczne i łatwo uformuje się z nich okrągły placek. Ciasto prawdziwej włoskiej pizzy musi być cienkie, a jego grubość zgodnie z włoskimi standardami nie powinna przekraczać 3 mm.

Dodatki do pizzy – wskazany jest umiar!

Wymysłem polskich restauratorów jest dodawanie do pizzy wielu różnych dodatków, jak mięso mielone, grzyby leśne, jajka sadzone i na twardo, a nawet owoce: ananasy, brzoskwinie czy banany. Jednak we włoskich pizzeriach dodatków na pizzy jest raczej mało. Wystarczą trzy-cztery składniki. Za to włoscy kucharze nie szczędzą ziół – dodają przy tym do pizzy bazylię, oregano czy rozmaryn.

Najlepsza pizza, taka jak w gorącej Italii, wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, najlepiej na ogrzewanym wcześniej kamieniu. Podaje się ją w wersji saute, bez sosów. W pizzeriach we Włoszech nie ma sosu czosnkowego czy ketchupu do pizzy. Za to je się ją z oliwą z oliwek, która dodana na wierzch wypieku wydobywa całą esencję smaków i aromatów.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby taką włoską pizzę przygotować i w polskiej restauracji, choćby w Białymstoku czy w lokalach w innych miastach. To kwestia odpowiednich składników i pizzermana.