Jaką pizzę zamówić?

Jaką pizzę zamówić?

Kuchnia włoska od lat cieszy się popularnością na całym świecie. Ma wielu zwolenników także w Polsce. Polacy, którzy zdecydują się zjeść coś ciepłego na mieście, wybierają wyjątkowo często pizzerię. Tym razem jednak skupimy się bardziej na tym, na co zwracać uwagę, aby wybrać dobrą pizzę.

Popularne dodatki do pizzy

 Zaletą pizzy jest to, że można ja przygotować z bardzo różnymi dodatkami. Co więcej, nie muszą to być drogie i bardzo wyszukane dodatki. Ważne jest, aby były to dodatki dobrej jakości. Na drożdżowym placku może znaleźć się prawdziwa kiełbasa, pieczarki, karczochy, kukurydza, różne gatunki dobrze topiącego się sera. Dobór składników do pizzy jest kwestią kulinarnej fantazji i ulubionych smaków.

Różna grubość ciasta

Wielu Polaków jest przekonanych, że pizza może tylko na cienkim cieście. Nie jest to do końca prawda. Równie dobrze można zamówić pizzę na grubym cieście. We Włoszech grubość ciasta jest różna w poszczególnych regionach. Na południu ciasto jest grubsze. Staje się coraz cieńsze, im bardziej posuwamy się na północ kraju. Grubą pizzą można zjeść na Sycylii, a jedną z najcieńszych we Florencji. Należy jednak pamiętać, że na cienkim placku nie należy układać zbyt wielu składników. 3 dodatki w zupełności wystarczy. W przypadku, gdy na cienkim cieście będzie ich więcej, pizza połamie się.

Sos pomidorowy lub pomidory

Bardzo częstym dodatkiem do pizzy jest sos pomidorowy. Sosu nie może być zbyt wiele. Należy też pamiętać, że powinien mieć on dość gęstą konsystencję. Otrzymanie takiego gęstego sosu wymaga długiego gotowania. Jest to jednak konieczne, gdyż jeśli ciasto zostanie posmarowane dużą ilością rzadkiego sosu to pewne jest, że pizza rozmięknie i żaden ze składników się na na cieście nie utrzyma. Taka pizza będzie też niesmaczna. Zamiast sosu można użyć oczywiście pomidorów. Należy jednak wybierać gatunki, których miąższ zawiera mało pestek.