Bakterie dla życia – fakty i mity

Bakterie dla życia – fakty i mity

Pro bios to greckie określenie, które w sposób nie do końca dokładny, ale niemal dosłowny i bardzo trafny można przetłumaczyć jako „dla życia”. Bakterie probiotyczne są w ten sposób określane odrobinę na wyrost, co jednak nie zmienia w niczym faktu, że ich działanie jest bardzo blisko związane ze ścisłym znaczeniem tego terminu, który odnosi się do żywotności w ogóle. Postarajmy się jednak ująć ten temat w bardziej przystępnej i konkretnej formie.

Probiotyki są obecnie bardzo modne. Znajdziemy je przede wszystkim w sklepach ogólnospożywczych, gdzie w okolicach działu z nabiałem pojawią się jogurty, kefiry oraz inne produkty mleczne o działaniu probiotycznym. Innymi słowy, takie produkty zawierają naturalne bakterie probiotyczne. Druga grupa probiotyków dostępna jest w aptekach. Czasami określa się je mianem leków osłonowych, co jest jednym z ich zastosowań. Są to środki zawierające bakterie probiotyczne w formie sproszkowanej. Ich zadaniem jest uzupełnienie flory bakteryjnej układu pokarmowego po zdarzeniu, które układ pokarmowy wyjałowiło. Najczęściej chodzi o antybiotykoterapię, ale są i inne powody takiego stanu rzeczy, na przykład przewlekłe biegunki.

Lactobacillus i Bifidobacterium

Dwie najważniejsze grupy bakterii, o których mowa, to Lactobacillus i Bifidobacterium. Są to bakterie kwasu mlekowego, które są w zasadzie wielkim paradoksem. Ich bezpośrednie działanie to bowiem w dużej mierze niszczenie innych bakterii i sprawianie, że nasze jelita będą dla nich środowiskiem nieprzystępnym. Bakterie, co do zasady, są dla nas szkodliwe. Nawet jeśli nie bezpośrednio, to pośrednio poprzez swoje produkty przemiany materii czy zmianę środowiska w swoim otoczeniu. Probiotyki nie mają żadnych negatywnych dla nas właściwości, a ze względu na naturalną rywalizacje innymi bakteriami, mogą nam pomagać. Lactobacillus i Bifidobacterium są w stanie ponadto wyścielać i zabezpieczać powierzchnię kosmków jelitowych, co jest nie bez znaczenia dla efektywnościach pracy, czyli wchłaniania składników pokarmowych (tutaj więcej szczegółów).

Konkretne efekty działania bakterii

Znaczenie takich bakterii łatwo zaobserwować u siebie, kiedy ich zabraknie. Po przyjęciu antybiotyku często pojawiają się biegunki i problemy z trawieniem, w tym z wchłanianiem niektórych składników odżywczych. Skecze cholesterol, cukrzycy mają problem z poziomem cukru we krwi, nasilają się obawy nietolerancji laktozy i dochodzi do wielu innych większych oraz mniejszych problemów przypisywanych antybiotykom. W sposób bezpośredni jest to efekt nie tyle antybiotyku, co utraty ważnych bakterii, które robiły dla nas naprawdę bardzo dużo.