Jedzmy częściej ryby

Jedzmy częściej ryby

Nasza polska kuchnia jest kuchnią niezwykle charakterystyczną. Wszystkim kojarzy się ona przede wszystkim z potrawami ciężkimi, mięsnymi, kapustą i ziemniakami. Najczęściej na naszym stole w trakcie obiadu króluje wieprzowina, względnie drób, podawana z ciepłymi ziemniakami. Niekiedy pojawiają się również pierogi, naleśniki, czy kluski. Nam wydaje się to normalne, chociaż osoby nie znające tych zwyczajów, często zastanawiają się nad tym, czy dobrze czujemy się po takich posiłkach.

Jeszcze do niedawna w każdym polskim domu obiad podawany był w dwóch daniach. Najpierw na stole pojawiała się zupa, a zaraz po niej drugie danie w takiej właśnie postaci. Powoli odchodzi się jednak od tego zwyczaju, ponieważ mało kto jest w stanie zjeść dwa posiłki zaraz po sobie. Nasze nawyki zmieniają się również dlatego, że chcemy walczyć z problemami zdrowotnymi i z nadmiarowymi kilogramami, które powodowały do tej pory.

Ryby zamiast tłustego mięsa

Dietetycy i lekarze wskazują przede wszystkim na to, że w naszej kuchni znajduje się stanowczo zbyt wiele mięsa. Polacy najczęściej wybierają mięso czerwone, a więc wieprzowinę i względnie wołowinę. Rzadziej sięgają zaś po drób i dziczyznę, które są znacznie chudsze i zdrowsze dla każdego z nas. W wielu domach najrzadziej na stole zobaczyć można jednak rybę. Jest to wielkim błędem, ponieważ ryby zawierają wiele cennych składników pokarmowych dla naszego organizmu. Zawarte w nich tłuszcze są jedynymi dobrymi, jakie powinniśmy spożywać.

Jakie ryby wybierać?

Dietetycy i kucharze wskazują, że powinno się jadać przede wszystkim dużo ryb morskich. Są one bowiem najcenniejsze dla naszego zdrowia. Powinny być to jednak ryby dzikie, a nie hodowlane. Te drugie mogą być bowiem karmione w niewłaściwy sposób i nie być korzystne dla naszego zdrowia. Poza tym, w Polsce mamy również doskonały dostęp do wysokiej jakości ryb słodkowodnych. Warto decydować się na takie ryby, ponieważ są znacznie tańsze i łatwiej dostępne. Rybę można przygotować znacznie szybciej niż mięso, a jest ona równie smaczna. Powinny jadać ją również dzieci, już od najmłodszych lat.

Info: https://rodzinazdrowia.pl/ryba-zamiast-miesa