Moc czerwonych herbat

Moc czerwonych herbat

Moc czerwonych herbatHerbaty to zagadnienie, które potrafi naprawdę wciągnąć. Nawet jeśli nie są częścią naszego codziennemu menu, warto sprawdzić, czy uda się znaleźć jakąś specjalnie dla siebie. Dlaczego? Występują w wielu gatunkach, odmianach, kompozycjach i wariantach. Niektóre posiadają głównie walory smakowe dla koneserów, inne świetnie sprawdzą się jako suplement diety i wzbogacą ją o potrzebne składniki pokarmowe. Co wybrać oprócz klasycznej czarnej herbaty, żeby zakochać się w świecie tych wschodnich naparów?

Herbata czerwona właściwości posiada takie, jakich nie ma żadna inna odmiana herbaty. Nie pochodzi z roślin innego gatunku niż czarna, jest jednak inaczej niż czarna przygotowywana. To herbaty pochodzące z Chin i Tajwanu. Ich liście są poddawane krótkiej fermentacji przed suszeniem, co zapewnia im korzenny, mocno ziemisty smak.

Znana ze swoich właściwości

Znana jest głównie ze swoich właściwości oczyszczających i pobudzających przemianę materii do szybszego działania. Zawiera także wiele cennych składników, między innymi fluor, wapń, mangan i białka. Odpowiedni zaparzona smakuje bardzo dobrze, więc potrafi naprawdę poprawić nastrój. Będzie świetnym wyborem jako napój popijany w trakcie pracy. Ma także właściwości moczopędne, co pozwala pozbyć się z organizmu toksyn. Jeśli zaś szukasz naparu o wyrazistym smaku i zapachu, który zarazem wspomoże proces pozbywania się nadmiaru tkanki tłuszczowej, herbata pu erh będzie idealnym wyborem. Jej ojczyzną jest chińska prowincja Junnan.

Dodatkowe procesy jakie przechodzi herbata

Jest poddawana dodatkowemu procesowi fermentacji, w wyniku którego z czarnej herbaty powstaje czerwona herbata. Ma gorzki, mocny smak, dlatego wiele osób dodaje do niej aromat cytrusów, żeby trochę go złagodzić. Są jednak także amatorzy takich doznań smakowych. Warto wspomnieć jako ciekawostkę, że w Chinach herbata pu erh zalicza się do herbat czarnych. Dzieje się tak dlatego, że Chińczycy dzielą herbaty według koloru suszu, z kolei w Europie nadaje im się nazwę pochodzącą od barwy otrzymywanego z nich naparu. Dlatego też w Europie pu erh to herbata czerwona.